De router opnieuw opstarten of resetten om problemen op te lossen | ITIGIC (2024)

Met onze router kunnen we verbinding maken met internet via Ethernet of WiFi netwerk kabel. Dankzij dit kunnen we navigeren, e-mails verzenden, streaming video's bekijken, online spelen en meer. In sommige gevallen kunnen we echter een probleem hebben waarbij onze verbinding te traag is, of we kunnen simpelweg geen verbinding maken met het netwerk. We moeten dus een van deze twee maatregelen nemen.

  1. Start de router opnieuw op.
  2. Reset de router volledig.

Hoe u de router opnieuw opstart en welke voordelen dit voor ons kan opleveren

Voordat u drastischer en complexere maatregelen neemt, zoals het resetten van de router naar de fabrieksinstellingen, moet u proberen deze opnieuw op te starten, zoals we al eerder hebben vermeld, zou onze eerste optie moeten zijn.

De router opnieuw opstarten of resetten om problemen op te lossen | ITIGIC (1)

Over het algemeen vinden we op de achterkant van onze huidige routers de aan / uit-knop vaak gelabeld Power , en de stroomconnector om stroom te leveren. Hieraan moeten we de typische Ethernet-poorten, de reset-knoppen en WPS, en soms een USB-poort toevoegen.

Het proces om de router correct opnieuw op te starten bestaat uit:

  1. We schakelen de router uit door op de aan / uit-knop op de router te drukken. Dan zullen we zien hoe alle lampjes van het apparaat uitgaan.
  2. Het moet minstens tussen 25 en 30 seconden uitgeschakeld blijven. Als het langer is, gebeurt er niets, u raakt de configuratie niet kwijt.
  3. We drukken nogmaals op de aan / uit- of ontstekingsknop om hem in werking te stellen en we wachten ongeveer twee minuten totdat hij volledig operationeel is.

Bij het herstarten van de router krijgen we dus een aantal voordelen:

  • We ontheffen u van IP-verbindingen en andere informatie die niet wordt gebruikt.
  • Het wifi-netwerk begint opnieuw en als je een goede router hebt, zoekt deze het kanaal met de minste storing.
  • We kunnen conflictproblemen tussen IP's oplossen.

Wat betreft het herstartproces: totdat u weer een internetverbinding heeft, is het normaal dat het maximaal twee minuten duurt.

Als uw router geen aan / uit-knop heeft, moet u het netsnoer van de router of de stroomadapter verwijderen. Het wordt aanbevolen om het gedurende 25-30 seconden los te koppelen en vervolgens weer aan te sluiten op de voeding.

Start de router opnieuw op via webconfiguratie

Sommige routers zoals de AVM FRITZ! Doos heeft geen aan / uit knop. Dan zou de oplossing zijn om de stekker uit het stopcontact te halen, ongeveer 30 seconden te wachten en hem weer aan te sluiten. Vanwege toegankelijkheidsproblemen met die stekker of voor het gemak, kunnen we dit liever doen via de webconfiguratie. Er moet ook worden opgemerkt dat we op dezelfde manier, maar in een andere sectie, de router konden resetten naar de fabrieksinstellingen.

Het eerste dat we moeten doen om toegang te krijgen tot de configuratie van de router, is het IP-adres kennen. Om erachter te komen, gaan we deze stappen volgen:

  • We gaan naar het Windows-startmenu.
  • We schrijven lopen en druk op enter.
  • Daar typen we CMD en we sloegen weer op enter.
  • Vervolgens wordt een opdrachtpromptvenster geopend om opdrachten te plaatsen.
  • Nu is het tijd om te schrijven ipconfig / allemaal en druk op enter.

Vervolgens ziet u in het opdrachtpromptvenster de volgende resultaten:

De router opnieuw opstarten of resetten om problemen op te lossen | ITIGIC (2)

Het IP-adres van onze router staat in een rood vakje en wordt het Default Gateway ​ In dit geval zou het 192.168.1.1 zijn.

Het volgende dat we nu gaan doen, is toegang krijgen tot de webconfiguratie van de router, waarvoor we de volgende stappen zouden volgen:

  1. We openen onze gebruikelijke browser.
  2. In de adresbalk typen we onze router IP en druk op enter.
  3. Vervolgens verschijnt een scherm waarin ons wordt gevraagd ons wachtwoord in te voeren. Soms vraagt ​​het ook om een ​​gebruiker. Iedereen hier moet de handleiding van de fabrikant of de operator raadplegen. Soms, als je het niet hebt veranderd, komt het meestal op een sticker die eronder komt.

In de AVM FRITZ! Boxrouter die we hebben gebruikt, zouden we moeten gaan Systeem , Bescherming en Herstart .

De router opnieuw opstarten of resetten om problemen op te lossen | ITIGIC (3)

Klik in dat geval op de herstartknop en het proces zal beginnen. Deze functie is vrij gebruikelijk om te vinden in routers, vooral in routers die geen operator zijn.

Hoe de router te resetten en waar moeten we rekening mee houden

Wanneer we onze doelen niet bereiken met de herstart, is het tijd om de router volledig te resetten. Voordat we beginnen, moeten we echter rekening houden met een aantal overwegingen:

  1. We moeten de configuratiegegevens van onze operator hebben. Dit is vooral belangrijk als u een andere router gebruikt dan degene die door de operator wordt geleverd.
  2. Voordat u begint, is het handig om een ​​routerconfiguratie op te slaan, voor het geval u deze later nodig heeft of nodig heeft of wilt herstellen.
  3. Het wordt aanbevolen om screenshots te maken van de WiFi-instellingen, open poorten en andere specifieke instellingen die u heeft gemaakt.

Sla de huidige routerconfiguratie op

Daarom is de beste manier om door te gaan, voordat u de router opnieuw instelt, door een back-up te maken van de configuratie. We zouden de router via het web invoeren, zoals we eerder hebben uitgelegd, en we zouden naar Systeem , Bescherming en Bespaar .

De router opnieuw opstarten of resetten om problemen op te lossen | ITIGIC (4)

Alle routers hebben altijd een configuratiemenu waar we een back-up van de configuratie kunnen opslaan. Soms moesten we een wachtwoord invoeren om het configuratiebestand te beschermen, en dan klikten we op besparen ​ In het geval dat we een probleem hebben, of als we dezelfde configuratie terug willen zetten, doen we dat via het herstellen Tab.

Wat betreft de redenen die we hebben om een ​​fabrieksreset uit te voeren, kunnen deze zijn:

  1. Langzaam of problematisch browsen.
  2. We hebben configuratieparameters gewijzigd die het erger hebben gemaakt, en we herinneren ons de wijzigingen die we hebben aangebracht niet meer.
  3. We herinneren ons het wachtwoord dat we hebben ingesteld om toegang te krijgen tot de router niet, en we moeten poorten openen of het wifi-wachtwoord wijzigen.

Door de router volledig te resetten, laten we de apparatuur zoals deze de eerste dag was. Minimaal voor de veiligheid zou het nodig zijn om het wifi-wachtwoord te wijzigen en de benodigde poorten te openen. In het geval dat er een firmware-update heeft plaatsgevonden, is het handig om vanaf nul een configuratie uit te voeren. De reden is dat er soms nieuwe secties worden toegevoegd en het configuratiebestand hetzelfde blijft.

Aan de achterkant waar we de Ethernet-poorten hebben, bevindt zich meestal een knop om de router te resetten en deze te laten zoals deze uit de fabriek kwam.

De router opnieuw opstarten of resetten om problemen op te lossen | ITIGIC (5)

De knop om de router te resetten wordt meestal aangeduid als RESET ​ Deze knop zit meestal aan de binnenkant, zodat deze niet per ongeluk wordt ingedrukt en de instellingen verloren gaan. De manier om de router volledig te resetten zou zijn:

  1. We moeten de punt van een pen of naald in het gat steken waar de resetknop zit, en deze ingedrukt houden.
  2. We moeten deze knop ongeveer 10-12 seconden ingedrukt houden totdat we zien dat de router opnieuw opstart. We zullen beseffen dat je het hebt gedaan als we zien dat alle LED-lampjes aan en uit gaan.
  3. We stoppen met het indrukken van de RESET-knop en wachten tot deze normaal start.

In andere gevallen, vooral wanneer we firmware van derden hebben, zoals DD-WRT of andere firmwares, is het nodig om de volgende stappen uit te voeren om de router te resetten:

  1. We halen de stroom van de router af via de stroomkabel.
  2. Terwijl we de stroom van de router hebben verwijderd, houden we de RESET-knop ingedrukt, en terwijl je erop drukt, steek je de stroomkabel terug.
  3. U wacht ongeveer 10 seconden en de router zal normaal opstarten met de standaardwaarden.

Reset de router via de webconfiguratie

In sommige gevallen, zoals de AVM FRITZ! Box-routers waarmee we deze handleiding hebben gemaakt, deze heeft ook geen RESET-knop. Dat betekent dat om de router te resetten, we de webconfiguratie moeten invoeren om deze terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Zodra we ons in de routerconfiguratie bevinden, gaan we naar Systeem , Bescherming , Oorspronkelijke fabrieksconfiguratie .

De router opnieuw opstarten of resetten om problemen op te lossen | ITIGIC (6)

Daar klikken we op Laad de fabrieksconfiguratie om een ​​RESET uit te voeren. Als u geen toegang krijgt tot het beheerweb van de AVM FRITZ! Box-router, moeten we een vast IP-adres op onze pc plaatsen met het volgende IP-adres: 169.254.1.2 en toegang krijgen tot de routeradministratie via 169.254.1.1, het IP-adres dat moet worden geopend in het geval van een catastrofale storing op deze routers.

In deze tutorial heeft u geleerd hoe u de router op de juiste manier herstart en reset, afhankelijk van de situatie die bij u past. We hopen dat het u heeft geholpen om uw problemen met de router op te lossen.

De router opnieuw opstarten of resetten om problemen op te lossen | ITIGIC (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 5741

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.