DCT uitgelegd - Bakker motors Zaandam (2024)

“Een automaat? Dat is niks!” horen we toch regelmatig mensen roepen. Als je vraagt of ze er dan wel eens op gereden hebben, is meestal het antwoord NEE. Aangevuld met: het lijkt me toch niks. Maar een quickshifter vindt de meerderheid wel erg interessant? Vreemd, overigens wel typerend voor veel motorrijders.

De benaming ‘automaat’ doet de DCT techniek en beleving ook geen eer aan, misschien is ‘schakel assistentie’ een betere bewoording en ligt positiever in het gehoor.

Maar wat is nou DCT?

Een innovatieve volautomatische versnellingsbak met dubbele koppeling. DCT staat voor Dual Clutch Transmission wat inhoudt dat er een versnellingsbak in zit met 2 koppelingen. De ene koppeling bestuurt de even versnellingen en de andere de oneven versnellingen. De werking is vrij ‘makkelijk’, de computer in de motor weet wel wat je aan het doen bent. Stel je rijdt 25km/u in de 2e versnelling en bent aan het versnellen, de bak heeft alvast de volgende versnelling klaar staan dus zodra er een toerental bereikt is waarop geschakeld moet worden staat alles al klaar en wordt er binnen een fractie van een seconde (70 milliseconden!) de 3e versnelling gekozen. De 4e versnelling staat ondertussen alweer klaar want daar zorgt de 1e koppeling weer voor.

DCT uitgelegd - Bakker motors Zaandam (1)

Je hebt geen koppelingshendel aan het stuur, maar wel 2 flippers waarmee je net als in sommige auto’s zelf kunt mee schakelen. Komt daar die bocht? Even met een klik 1 versnelling terug om wat meer motorrem te hebben. Wil je snel inhalen? Tik-Tik, twee keer op de ‘min’ drukken, de bak schakelt sneller terug dan je ooit zelf zou kunnen en hup daar schiet jij langs die langzame bestelbus.

In 2009 heeft Honda DCT opde markt gebracht in eerste instantie op de VFR1200Fen dat heeft zich ondertussen bewezen als uiterst probleemloos. De DCT is nu op diverse Honda types te verkrijgen. Honda claimt dat (wereldwijd) rond de 50% van de beschikbare Honda motoren nu met DCT geleverd wordt.

Er zijn 2 soorten motorrijders: mensen die nog nooit DCT hebben gereden en mensen die het fantastisch vinden!

Wat zijn dan de voordelen?

DCT uitgelegd - Bakker motors Zaandam (2)

  • Altijd de juiste versnelling
  • Sportiever en sneller optrekken
  • Flipperen is leuk!
  • Soepeler en meer ontspannen rijden
  • Veiliger
  • Zuiniger

ALTIJD staat de goede versnelling geselecteerd, jij kunt je focussen op het rijden zelf; verkeer, borden, rotondes, accelereren, bochten en remmen zonder dat je je hoeft te bekommeren om het schakelen. Dit verhoogt het vertrouwen en het gevoel van controle. Rijden met DCT is ook zuiniger. Het is de techniek van de toekomst, momenteel worden de meeste auto’s met een automaat geleverd, en daar ziet iedereen ook de voordelen van.

Vergelijk het ook vooral niet met de CVT automaat van een motorscooter, de DCT is echt het gevoel en beleving van motorrijden.

Je kent dit vast wel: Je hebt je tussen de file door gewrongen en staat nu vooraan bij het stoplicht, dan is het bij groen wel even zaak dat je de motor niet laat afslaan, met slippende koppeling en een hoop gas rij je weg. Met een DCT-automaat hoef je niet eens je handen aan het stuur te hebben, het verkeerslicht springt op groen, je geeft gas en bent altijd als snelste weg. Zonder stress met grote glimlach.

DCT uitgelegd - Bakker motors Zaandam (3)

Zelf schakelen met flippers op je stuur is daarnaast ook erg leuk om te doen. Je kunt het schakelen ook helemaal overnemen van de computer, die helpt je dan alleen nog met terugschakelen als je dat zelf niet gedaan hebt vlak voor je stil staat. Je krijgt ook nog een parkeerrem op je motor erbij! Nog een belangrijke plus: het schakelen gaat zo soepel dat ‘helmpje botsen’ met je bijrijder tot het verleden behoort.

Heb je zin in een praatje met motorrijders of op een verjaardag? Vertel dan maar eens dat je een DCT automaat op je motor hebt zitten!

Hoe gaat dat in de bergen?

Het is je vast wel eens gebeurd: scherpe haarspeldbocht flink heuvel op. Je komt aanrijden in de 2e versnelling, moet toch bijremmen en bam! Daar valt je motor stil, snel voet aan de grond, rem intrekken en de motor weer starten, heuvelproefje en weer door met schaamrood op de wangen. Nou dat gaat je met een DCT nooit gebeuren. De DCT bak schakelt zo snel dat afslaan niet gaat gebeuren. Het is wel aan te bevelen om in de bergen de S (sport) stand te kiezen.

Wat zijn de nadelen?

Geen. Punt.

Nostalgische ijzer-ridders willen nog wel eens piepen over motorbeleving maar die hebben nog nooit DCT gereden, of zijn vernieuwing-schuw, rijden ook zonder ABS en luisteren al 30 jaar dezelfde muziek. Je kunt voor sommige Honda DCT modellen overigens gewoon een voetpookje installeren zodat je in plaats van flipperen aan je stuur met je linker voet kunt ‘schakelen’ zonder koppeling, argument weggepoetst.

Maar er zitten 2 versnellingsbakken in? Als die versleten zijn kun je dus 2 koppelingssets betalen! Dat klopt, maar de koppelingsplaten van een DCT verslijten gaat je echt niet snel lukken. Een DCT zal nooit met slippende koppeling wegrijden, er zitten er 2 in dus duurt het ook dubbel zo lang voor ze versleten zijn. Het koppelen en ontkoppelen gaat zó snel dat slijt haast niet.

DCT uitgelegd - Bakker motors Zaandam (4)

60 in je 6?!

Een DCT motor zal in de “D” stand erg snel opschakelen, 60 in z’n 6 is normaal. Dit voelt in het begin wat onnatuurlijk maar rijdt wel heel rustig en zuinig. Ken je de slogan Het nieuwe rijden nog? Eén van de tips om energie-efficiënter te rijden is eerder schakelen, en precies dat doet de DCT dus. Wil je toch in een hoger toerental rijden dan selecteer je gewoon een sportievere stand, opgelost. Na verloop van tijd wen je aan het schakelpatroon van de computer en weet je niet beter.

Het benzineverbruik ten opzichte van een manuele bak is zelfs iets zuiniger, en dat met iets meer gewicht.
De DCT bakken zijn ook aan verbetering onderhevig. Het is absoluut niet zo dat oudere DCT motoren minder zijn! De bakken zijn nog identiek, de software is alleen anders. De nieuwste DCT-bakken hebben een dan een ander schakelmoment en meerdere rij-modi, dus naast de ‘D’ meerdere rij-standen.
Toch nog een minpunt? Een DCT weegt iets meer dan een manuele versnellingsbak. Maar met de vermogens die moderne motoren aan boord hebben merk je daar absoluut niets van.

En OK, een echte keerzijde is toch de prijs, een DCT variant kost gewoon wat meer geld, dit zal bij een nieuwe motor ongeveer €1000,- zijn, wat voor zo’n stuk hoogwaardige techniek weer erg meevalt. De 2e handsprijzen zijn daarom voor een DCT ook wat hoger.

De DCT is eigenlijk op alle vlakken superieur aan de klassieke manuele versnellingsbak.

Progressie

Feitelijk is er sinds 2009 niet veel gewijzigd aan de techniek zelf. De DCT-bak is hetzelfde gebleven maar op software gebied zijn er wel aanpassingen gedaan. De eerste modellen hadden een Drive en een Sport stand. Nu kun je kiezen uit tot wel 5 settings waarbij vaak ook je eigen settings opgeslagen kunnen worden. Zeker op de nieuwe Africa Twin is de DCT zo geperfectioneerd, dat zelfs journalisten schoorvoetend toegeven dat de DCT beter schakelt dan zijzelf, zelfs in offroad omstandigheden. Voor offroad is er zelfs een speciale G-stand met een hellingshoekdetector zodat er een ander schakelpatroon gebruikt wordt.

Andere merken

Honda is uniek met dit systeem en sowieso in het aanbieden van een vol-automaat op een motorfiets. In het verleden zijn er merken geweest die niet succesvol waren met automatisch schakelen. Yamaha heeft op de FJR nog een half automaat, de motor kan zelf terugschakelen en de mogelijkheid om ook op te schakelen met knopjes aan het stuur. Echt enthousiast zijn mensen daar niet over.

Bij auto’s is een dubbele transmissie koppeling al langer algemeen gebruikt en geaccepteerd, waarbij Porsche in de jaren ’70 en ’80 dit al toepaste in hun racewagens en VW en Audi beginjaren 2000 in productie auto’s.

Tip: Het is aan te bevelen om veel zelf ‘mee’ te schakelen, komt in de verte die rotonde? Tik-tik 2 versnellingen naar beneden en je remt genoeg op de motor om niet te hoeven remmen. Vloeiender en zuiniger kun je niet rijden!

Het kan nu niet anders dat je zelf ook een DCT wilt hebben, dus kijk snel tussen onze OCCASIONS of we een Honda met DCT hebben staan.

Quickshifter

Een paar mooie quotes uit motorbladen over de quickshifter, datzelfde regeltje lees je zeer regelmatig.
Bij de allernieuwste BMW R1250GS:

Dan wordt het tijd om het gas los te laten en op te schakelen, wat de in twee richtingen werkende quickshifter niet goed begrijpt. Zo’n ding werkt goed als je volgas optrekt en bij hoge toeren schakelt of als je vol remmend terugschakelt. Op straat werkt het een stuk minder. Als je bij lage toeren terugschakelt weigert hij ook vaak en bij het opschakelen bij lage toeren gaat het vaak wat stroef en stoterig. Het duurt dan ook niet lang voor ik de quickshifter zijn congé geef en alles weer gewoon met de koppeling doe. Dat werkt op straat toch het beste.

Eenzelfde voorbeeld bij de Kawasaki Versys 1000SE:

...quickshifter voor op- en terugschakelen….de quickshifter schakelt niet bij ieder toerental even gemakkelijk terug…

Motorjournalisten waren veelal negatief over een DCT ‘automaat’ ze vinden dat de motor anders schakelt dan zijzelf zouden doen, en dus niet goed. Vervolgens glijden diezelfde journalisten van hun zadel bij de aanwezigheid van haperende quickshifters op een motor. Hoef je niet meer in de koppelingshendel te knijpen en schakel je sneller, nét wat een DCT dus altijd beter doet!

DCT uitgelegd - Bakker motors Zaandam (5)

Modellen

De volgende Honda modellen zijn/waren verkrijgbaar met DCT versnellingsbak:

  • NC700 / NC750 S en X en Integra
  • Forza 750 NSS
  • X-ADV
  • Africa Twin CRF1000 en 1100
  • VFR1200F en X Crosstourer
  • Gold Wing GL1800
  • CMX 1100 Rebel
  • NT1100
DCT uitgelegd - Bakker motors Zaandam (6)

Hier een filmpje met de technische uitleg van het fantastische DCT systeem.

HOME

Ook interessant:
  • Motorverkoopcijfers 2022
  • Motorverkoop cijfers 2020
  • Motorverkoopcijfers 2021
  • Motorbanden uitgelegd
  • Het succes van de Honda NC700X…
  • DCT versnellingsbak 10 jaar innovatief
  • Motorverkoop cijfers 2019
  • Motorverkoopcijfers 2023
  • Motormagazine tests, leuk maar…
  • Ketting smeren en onderhoud
DCT uitgelegd - Bakker motors Zaandam (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 5795

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.